Bungalow - VLC-LEUKEMANS


Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwbouw en Stijlen
Bungalow
De eigenaar, waarvan ook zijn familie met ons heeft gebouwd, wenste een praktische en comfortabele woning waar alles op het gelijkvloers aanwezig is. Het resultaat is deze te Werchter gelegen bungalow met geïntegreerde garage en overhevelend schilddak waaronder zich een ruime zolder bevindt.






Hoe bouw je, voor iemand die een grote woning gewoon is, een ruime bungalow op een perceel met beperkte breedte in Kapelle-op-den-Bos?

Dit kon door de garage apart en achteraan te plaatsten, waardoor de maximale woonbreedte wordt benut.
Ook de ramen tot op de grond werken verruimend en creëren veel lichtinval in de leefruimte, die samen met de keuken tot achteraan is doorgetrokken met mooi zicht op de tuin.

De inkom is aan de zijkant. Gelijkvloers is er voorts nog een aparte wasplaats, ruime slaapkamer en badkamer.

Het verdiep, waar met ingewerkte kasten elke vierkante meter optimaal werd benut, omvat een cv-ruimte, een bureel en tweede kamerruimte.






Links van hun woning te Hofstade (Zemst) verdeelden de ouders twee bouwgronden onder hun drie kinderen.
Het achterste perceel werd jaren geleden reeds voor één van deze dochters door ons bebouwd.
Het voorste perceel werd voor de twee andere dochters verkaveld.
De rechter kavel staat nog vrij, terwijl ons weer wordt gevraagd om ditmaal op de linker kavel een woning te ontwerpen en uit te voeren.
Uiteindelijk kwam deze ruime bungalow tot stand, met een slaapkamer en badkamer op het gelijkvloers, maar met veel ruimte op het verdiep voor extra slaapkamers.
Achter de grote living en naast de halfopen keuken bevindt zich een pianoruimte waar deze dochter haar klassieke en internationale optredens kan repeteren.
De eerder neutrale gevels zijn opgetrokken met roodbruine gevelstenen type Zirkoon. Op het dak liggen antraciet stormpannen Pottelberg 44.
De regengoten en -afvoeren zijn in zink. Overal zijn de gelakte aluminium ramen voorzien van elektrische rolluiken.
Achteraan is een vrijstaande garage met plat dak maar met dezelfde gevelmaterialen.

Deze bungalow in Schiplaken situeert zich in een bosrijke omgeving.
De opdracht was om alle ruimtes beneden te voorzien, met op het verdiep de logeerruimtes en een mezzanine die dienst doet als bureel en van waaruit men een ruim zicht heeft op de living en de open keuken. Vooraan zorgen de strookramen voor weinig inkijk, terwijl achteraan grote raampartijen zorgen voor zoveel mogelijk lichtinval en zicht op de tuin.
In de leefruimte staat een open trap die slechts aan één zijkant zwevend is verankerd aan de binnenmuur, en aan de andere zijkant wordt geflankeerd door een grote glaspartij.
Met de grote dakoversteek en de uitspringende iets donkerdere buitenmuren werd aandacht besteed zowel aan het tegengaan van toekomstige gevelverontreiniging, als aan de strakheid van deze architectuur.






Bouwen op 70 jarige leeftijd is voor velen niet van zelfsprekend, maar gelukkig woonde dit koppel vlak naast hun bouwgrond en konden ze hun werf van daaruit mee opvolgen.
Daarom werd deze villa zodanig opgevat, dat alle functionele ruimten (ook hun slaapkamer en badkamer) zich op het gelijkvloers bevinden. Het verdiep werd wel volwaardig ingedeeld met extra slaapkamers en een badkamer, dit met het oog op eventuele toekomstige doorverkoop van het pand.
Met uitkragende kapellen zowel vooraan als achteraan is ook het dakverdiep zeer ruim.
Dakoversteken, ramen, buitendeuren, poort en pergola zijn in eenzelfde RAL-kleur, en dit geeft samen met de regengoten, regenafvoeren en achterste kapelbekledingen in Quartz-zinc een mooie combinatie met de lichte gevelsteen.
Door het toepassen van een warmtepomp, D-verluchtingssysteem (met warmterecuperatie) en een goede isolatie werd rekening gehouden met de nieuwste normen.
De pergola is deels open en deel gesloten en zorgt zo voor een ideale ruimte zowel in de zomer als tijdens het tussenseizoen.






 
 

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu