Driegevelwoningen - VLC-LEUKEMANS


Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwbouw en Stijlen
Driegevelwoningen
Dit jong gezin ruilde zijn appartement in voor deze halfopen bebouwing in een nieuwe verkaveling te Haacht.
Het middelste deel van de voorgevel is bekleed met crepi.
De deurkader die zich hierin bevindt, maar ook de raamdorpels en -lintelen zijn in blauwe hardsteen.
De ramen zijn in crèmekleurige PVC, maar de voordeur en poort zijn in grafietgrijs-gelakt hout.
Voorts betreft het een vrij sobere maar wel praktische pastorijstijl.
Binnen een bepaald budget werd alles naar wens ingericht.
Een functionele zolder, 3 slaapkamers (waarvan één met een aanhorige dressing), alsook op het gelijkvloers nog een apart bureel. Vanuit de leefruimte en de keuken is er een groot contact met de tuin.







In deze halfopen bebouwing net buiten het centrum van Muizen diende de vorm van de naastliggende woning zowel qua diepte als qua hoogte volledig te worden gevolgd.
Op het gelijkvloers werd er geopteerd om geen garage te voorzien maar wel een aparte berging en een ruime speelkamer/lounge. Achteraan zorgt een hoog en gevel-breed schuifraam voor een mooi panoramisch zicht naar de diepe tuin.
Op de eerste verdieping bevinden zich de ouderlijke slaapkamer en badkamer alsook een aparte wasplaats.
De tweede verdieping is voor de 2 nog jonge dochters die beiden hun slaapkamer en dan een gemeenschappelijk badkamer hebben.
De gevelstenen zijn gelijmd en is een combinatie van rood en zwart.
Deze kleurovergang werd 3-dimmensioneel benadrukt d.m.v. de zwarte oversteek boven de inkomdeur.
De ramen van de voor- en zijgevel zijn bewust op een speelse manier gepositioneerd.










Een woning bouwen en alles meteen tot in de puntjes en schilderklaar afwerken, het is niet iedereen gegeven.
Deze halfopen bebouwing situeert zich in een doodlopende straat in Grasheide, zodat onze klant hier op haar terras kan genieten van alle rust.
In het dak werden vooraan en achteraan telkens twee retro-dakramen geplaatst, waardoor het bovenste verdiep door één van de kinderen meteen kon worden benut.
De arduinen latei boven de garagepoort en de hoog opgetrokken arduinen deurkader zorgen voor een verfijnd maar niet te zwaar accent aan de voorgevel.
In de zijgevel is er een groot gebogen vast raam zonder glasverdelingen.






Nieuwe samengestelde gezinnen komen tegenwoordig vaker voor.
Het was dan ook een uitdaging om hier te Londerzeel twee volwassenen en zeven kinderen te huisvesten. Immers het bebouwbare grondoppervlakte was vrij beperkt, waardoor voornamelijk in de hoogte werd gewerkt.
Ook moest de garage worden opgeofferd om op het gelijkvloers een slaapkamer en een badkamer te voorzien voor de ouders die hier dan wel alles bij de hand hebben.
De twee verdiepingen tellen elk 3 slaapkamers en een badkamer, en de zolder kan eventueel in de toekomst worden ingericht voor een extra kamer.






Een mooi voorbeeld van een archetypische woning, herleid tot zijn essentiële vormen, namelijk een kubusvormige hoofdbouw met 45°-zadeldak en geflankeerd door een eveneens geblokte aanbouw met plat dak.

Typerend aan deze hedendaagse eigendom te Hever, is ook de alom aanwezige bruin-grijze kleur, zowel in het antraciete pannendak, het aluminium buitenschrijnwerk, de zinken regenafvoer, als in het spel van afwisselend donkere en lichte gevelsteenvlakken, waarin de ramen ritmisch en strak staan uitgelijnd.






Jawel, het betreft hier wel degelijk een driegevelwoning!

Te Heffen was immers de linker woning reeds gebouwd, maar dezelfde gevelmaterialen (en ton-sur-ton-metselvoegen), raamhoogtes (en -kleuren) en dakprofiel werden consequent doorgetrokken in de woning die we er rechts tegen hebben gebouwd.
Ook het feit dat links reeds wel en rechts geen garagepoort en dakraam meer aanwezig zijn, alsook de speelse combinatie van het bestaande ronde raam links met de nieuwe strookramen rechts, wekt de indruk, dat het hier om één enkele vrijstaande woning gaat.

Men betreedt de woning via de rechter zij-inkom en komt meteen terecht in een interieur dat industrieel oogt wegens zijn plafonds bestaande uit onbeschilderde gladde welfsels die vooral in de ruime living met open keuken opvallend grote muurafstanden overspannen.

Behalve de ruwbouw en bezetwerken, werd de verdere afwerking volledig door de bouwheer beheerd, hetgeen bij ons ook tot de mogelijkheden behoort.






Dit project kwam in een aangename familiale sfeer tot stand, want het werd mee opgevolgd door de architect die de oom is van de bouwheer, alsook door de ouders die rechts van de werf wonen en zo voor een vlotte toegang voor onze installateurs en leveranciers zorgden.

Deze nieuwbouw staat te Mechelen momenteel volledig vrij, maar is halfopen ontworpen en links voorzien van een wachtgevel om tegenaan te kunnen bouwen.

Ondanks zijn monoliete basisvorm in hoofdzakelijk grijse gevelsteen, zorgen de brede aluminium strookramen, de inspringende zij-inkom en de hierboven uitkragende, met witte sidings (en onderaan met Rockpanel) bekleedde hoekpartij voor een speels geheel van vlakken, volumes en materialen.

Dit wordt benadrukt door de arduinen gevelplint, alsook door de voorste kroonlijst met bijhorende gevelband die doorloopt in de zijgevel, beide uitgevoerd in geprefabriceerde architectonische beton eveneens in een grijsgetinte kleur.

Tot slot mag worden vermeld, dat bovenvernoemde ouders ons, als blijk van de goede samenwerking, aansluitend ook de verbouwing van een huurwoning in dezelfde buurt lieten realiseren.






In Werchter treft U deze, in een doodlopende straat gelegen, budgetvriendelijke halfopen ééngezinswoning.
Modern en functioneel, maar met een speelse raamcompositie.

Antracietkleurig dakpannen en ramen, maar warm en luchtig dankzij de zandkleurige gevelsteen.

Het achterste deel van de zijgevel bevat geen ramen, waardoor hiertegen later een carport kan worden geplaatst.






Deze halfopen ééngezinswoning bevindt zich te Hofstade (bij Zemst) in een rustige verkaveling waar wij tevens drie andere villa's realiseerden.

Opvallend is hier de centrale inkompartij met zijn vakkundig gemetst en zinkbekleed gewelf, en aan weerszijden fijn omzoomd dmv. zinken regenafvoeren die in het zelfde vlak zijn ingewerkt als de zachte zandkleurige gevelsteen.

Achteraan is de keuken verlengd met een cirkelboogvormige, volledig beglaasde uitbouw die dienst doet als ontbijtruimte en van waaruit men een breed panoramisch zicht heeft op de tuin.

Het buitenschrijnwerk en de sectionaalpoort zijn uitgevoerd in donkergrijs-gelakt aluminium. De arduinen dorpels zijn op de uiteinden voorzien van afwateringskussentjes. Het zadeldak is bedekt met antraciete pannen type Pottelberg 44.






Deze driegevelwoning, waartegen rechts kan worden gebouwd, valt in Kapelle-op-den-Bos wellicht op door zijn bijzondere, zeg maar eclectische stijl.

De voor- en zijgevel zijn deels bekleed met crepi en arduinen plinten. Hierin bevinden zich drie octogonale, met kantsteen afgeboorde ramen, evenals een inkomdeur die, omringd door glas, lijkt losgekoppeld van de gebogen arduinen deurkader.

Achter de hoge garagepoort schuilt, haast onzichtbaar omwille van de doorgaans op draaivleugels toegepaste centrale makelaar, een moderne automatische sectionaalpoort.






Deze driegevelwoning is gebouwd in Sint-Katelijne-Waver en heeft zijn opvallend frisse uitstraling te danken aan de bleke gevelsteen in combinatie met de speklaag rondom, de strakke raamopeningen en het rond raam in de voorgevel.






Dat deze woning, die zich perfect integreert in een woonwijk te Tisselt, op het gelijkvloers een magazijn herbergt, zou men niet meteen denken. Het leefgedeelte is immers erboven.






Dit is een zeer functionele woning te Heffen, die dankzij zijn eenvoud een tijdloos karakter draagt.






Deze woning te Bonheiden heeft een lichte gevelsteen, een aparte garage en een half piramidedak dat onderaan is afgewerkt met hout.

De uitsprong op het verdiep is in crepi en zorgt voor het speels karakter van de voorgevel.






Rouge et blanc.

Neen, niets te maken met wijn of de kerstman, waarmee deze extraverte half-open bebouwing te Tervuren enkel de kleuren gemeen heeft. De spierwitte crepi gevels steken fel af tegen de bloedrode muren met voegen in dezelfde kleur en waardoor het lijkt dat ze zijn geschilderd. 

De ruime leefvolumes staan als uit een blokkendoos speels tegenover elkaar. De natuurlijke glooiing van de grond wordt binnenshuis opgevangen, zodat achteraan de overigens volledig beglaasde living mooi uitgeeft op het hoger gelegen tuinniveau.





Budgetvriendelijk, maar toch modern en tijdloos was het streefdoel van dit project in Kontich.
Men verkoos om de garage in het hoofddeel te plaatsen, terwijl onder het lager plat dak een open keuken en een gang rechtstreeks naar de achtertuin (voor fietsen en tuingerief) zijn gevestigd.
De zijdelingse puntgevel is bewust niet met gevelsteen, maar wel met leien uitgewerkt.
De brede dakkapel achteraan bood de mogelijkheid om op het tweede verdiep nog twee kamers onder te brengen.





 

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu