Met piramide-of schilddak - VLC-LEUKEMANS


Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwbouw en Stijlen > Modern
Modern /
Met piramide- of schilddak
Zeer uniek gelegen woning te Overijse met een strakke eenvoudige belijning van vormen en met een ronde wand in ceder waarachter van kelder tot zolder de draaitrap schuilt.





In Heffen bevindt zich deze moderne woning, waarbij de maximale 15 meter bouwdiepte werd benut. De hoofdbouw is van beneden tot boven doorlopend vierkantig.

Beneden is er een slaapkamer en een badkamer voor de ouders, zodat alle leefruimtes hier aanwezig zijn voor hun oude dag. Boven zijn er 2 slaapkamers en een extra badkamer voor de kinderen.





Deze symmetrisch ontworpen woning te Leest, met mooi en ritmisch uitgelijnde ramen, heeft vanachter een grote vertikale glasstrook en een golvende vide waarvoor een mal speciaal op maat werd gemaakt.





In Boortmeerbeek staat deze door zijn symmetrie statisch ogende villa. 

Het piramidedak is bedekt met antraciete pannen. Vlak onder de met hout beklede dakoversteken schuilt achter de vier hoekramen van de verdieping telkens één slaapkamer.

De lichtgrijze aluminium ramen en plaatsbesparende sectionaalpoort verzachten het roosbruine metselwerk, waardoor de gevels ondanks het stoere karakter toch veel warmte uitstralen.

De centraal geplaatste ronde ramen in de voor- en achtergevel, alsook de fijne arduinen speklaag uitgelijnd op de bovenste raamdorpels, zorgen voor de 'finishing touch'.





Ooit verkocht ons immokantoor www.immoleukemans.be een bouwgrond aan deze klant, en ofschoon onze opdracht hiermee eindigde, contacteerde hij ons jaren later terug mbt. een ander perceel waarop hij wenste te bouwen.
Centraal gelegen en moeilijk vindbaar in een grote nieuwe verkaveling te Duffel, was deze bouwgrond ons toevallig niet onbekend, want voor een andere potentiele koper hadden wij hiervan reeds eerder alle bouwvoorschriften bij de gemeente opgevraagd, zodat ons intern studiebureau meteen van start kon gaan met het ontwerpen van deze eigentijdse piramidewoning. 
Hoewel het een vrijstaande villa betreft, moest de voorgevel volledig op de rooilijn komen te staan, dus tegen de straat die terhoogte van deze nieuwbouw gelukkig doodloopt en uitmondt in een rustig klein pleintje.
Van deze verkeersluwe ligging werd wel handig gebruik gemaakt om de dubbele draaipoort naar buiten te laten opendraaien teneinde de garage, die als werk- en onthaalruimte dient voor de beroepsactiviteiten van mevrouw, maximaal vrij te houden.

Deze poort en de onopvallende voordeur (die evenals de onderzijde van de dakoversteken in ceder zijn uitgevoerd) vormen een zo vlak mogelijk geheel te midden van de crepi-gevel.
Achteraan, boven de eetkamer, bevindt zich een ruim dakterras die vanuit de ouderlijke slaapkamer en de geïntegreerde open badkamer kan worden betreden.
Ofschoon zich vooraan een kinder- en werkkamer bevindt, beschikt de zoon ook over de volledige zolder.
Opvallend zijn ook de binnendeuren, die voorzien zijn van magneetsluiting ipv. sloten.



De dochter, waarvoor we enkele jaren voorheen een grote villa bouwden te Overijse, vertrouwde ons in dezelfde gemeente een nieuwe opdracht toe, namelijk de oprichting van deze eigendom voor haar vader.

Dat het interieur van deze woning zeer ruim en licht is, valt aan buitenzijde reeds af te leiden aan de horizontale gevelopbouw en de hierin vervatte grote glaspartijen, een dynamische stroomlijn die tevens wordt benadrukt door het laaghellend, ver overkragend en onderaan met ceder bekleed schilddak.

Op het verdiep staat elke kamer in verbinding met een terras, waarvan vooral het achterste ruim is en een mooi zicht biedt op de verre horizon.


Net hadden wij de pastorij-woning van zijn linkerbuur gerealiseerd, of de bouwheer van deze moderne villa te Blaasveld vertrouwde ons zijn project toe.

Aangezien hij geen crepi wenste, stelde men kalksteen voor, hetgeen de gevels hun zachte witte uiterlijk geeft, bovendien mooi contrasteert met het grijze metselwerk van de voorbouw en gevelplint en met de antraciete ramen en schilddaken.

De onderkant van de dakoversteken en de bovenkant van de gebogen erker achteraan zijn in cederhout bekleed, hetgeen een warme toets bezorgt aan deze woning.

Voorts is hier overal op het gelijkvloers (behalve in de garage) en op het verdiep vloerverwarming aanwezig.

Deze klant raadde ons aan bij een vriend die later met ons te Londerzeel van start ging.

Bij modern bouwen wordt heden ten dage alles zo strak mogelijk gehouden zoals bij deze opvallend rode woning te Sint-Katelijne-Waver.
Geen gevoegde maar gelijmde gevelstenen die boven de raampartijen horizontaal doorlopen (streklaag).
Als de bouwvoorschriften een plat dak niet toelaten, dan tracht men dit toch van dichtbij visueel te bekomen door de dakhellingen zo plat mogelijk te maken en ze te laten inspringen achter de gevels.
Die gevels worden op hun beurt geaccentueerd door onderaan een arduinen gevelplint, bovenaan een aluminium dakrandprofiel en op de hoeken vierkante aluminium regenafvoeren die wat hoger gelijk met de dakrandprofiel eindigen.
Hierbinnen bevinden zich dan enkele strakke alu-kleurige raampartijen.
Op het gelijkvloers werd de binnenruimte met een minimum aan tussenmuren opengehouden. Bijgevolg waren hierop meer poutrellen nodig - die wel in een vals plafond werden weggewerkt - teneinde op het verdiep een optimale onderverdeling met meer tussenmuren mogelijk te maken.





 
 

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu