Pastorie - VLC-LEUKEMANS


Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwbouw en Stijlen
Pastorie
De opdrachtgevers hielden hun voormalige fermette van de jaren ’80 te Rumst voor bekeken, en kozen in dezelfde gemeente nu resoluut voor een pastorijvilla.
Deze bouwstijl valt hier op omdat het tussen twee witte strak-moderne woningen staat.
Binnen is deze nieuwbouw op een vrij gangbare wijze ingedeeld, maar in de linkse voorruimte (waarin men doorgaans de garage zou verwachten, maar die werd samen wel vrijstaand opgericht) is er een gelijkvloerse slaapkamer en doucheruimte aanwezig, hetgeen zij belangrijk vonden om hier ook op hogere leeftijd te kunnen blijven wonen. Zo is de inrichting ook heel functioneel voorzien voor het geval men mindervalide zou worden.


In deze woning te Keerbergen werd gebruik gemaakt van een handvorm recuperatiesteen in combinatie met een arduinen plint en een gedeelte crepi.

Het dak is afgewerkt met natuurleien, ronde zinken aflopen en halfronde goten met geschilderde gietijzeren onderstukken.

De ramen zijn in pvc RAL-kleur type retro, de voordeur en garagepoorten zijn daarentegen in hout.
Aan de achterzijde bevindt zich een orangerie die de keuken en eethoek herbergt. Hierin zorgen de hoge gebogen ramen voor een uitzonderlijke en gezellige lichtinval.

De lichtgroene keuken in combinatie met donkergroene achtergronden en het granieten aanrecht geeft deze woning een warme uitstraling.

In de keuken ligt er recuperatie natuursteen op de vloer nl. ”Vieux Chatillon” in combinatie met massief eiken parket in de leefruimte.




Deze riante pastorijwoning situeert zich in Rijmenam(Bonheiden), net op de grens van Putte(Peulis). In samenspraak met de cliënten, waarvan de echtgenote binnenhuisarchitecte is werd deze villa ontworpen en tot in de details afgewerkt.
Het hoofdvolume is uitgevoerd in een machinale recuperatiesteen, afkomstig uit een afbraak van de zoo van Antwerpen.
Achteraan werd er volledig in eik een overdekt terras geplaatst, voorzien met een blauwe natuurstenen bevloering en een haard alsook de nodige voorzieningen voor een verwarming zodat het hier ook tijdens de tussenseizoenen aangenaam vertoeven is.
Aan de voorgevel, volledig aan de linkerzijde werd een stukje berging van de garage in ceder opgetrokken waar zowel een deur als een raam mede geïntegreerd zijn.
Zoals kan gemerkt worden bevindt er zich ook op de eerste verdieping een buitendeur. Dit voor een mogelijke aparte ingang te maken voor een eventuele praktijkruimte in de toekomst. De trap werd mede vergund maar in afwachting van de toekomst voorlopig nog niet geplaatst. Ook de zolder werd volledig afgewerkt met een apart toilet, bepleisterde ruimtes en enkele veluxramen. In de ouderlijke slaapkamer op de eerste verdieping werd er een terras gemaakt met mooi zicht op de achterliggende velden.
De nodige voedingen voor een zwembad toekomstgericht werden bovendien voorzien. In de leefruimte hebben we een vast gebogen raam hetgeen voor veel lichtinval zorgt en, tesamen met de hoge plafonds een mooi ruimtelijk beeld geeft.
Deze woning werd volledig in een tijdspanne van 14 maanden schilderklaar opgeleverd, zelfs na een extreem strenge winter.

Deze L-vormige villa te Sint-Katelijne-Waver, ontworpen door ons intern studiebureau en volledig voorzien van kelders en kruipkelders, valt meteen op door zijn speelse aaneenschakeling van in- en uitspringende bouwvolumes van verschillende hoogtes, en de talrijke kapellen en erkers.

Op de zadeldaken en voorste wolfsdak liggen blauw gesmoorde OVH pannen van Janssen-Dings, terwijl de dakkapellen (met sidings) en de zij-erker met leien werden bedekt. De zinken halfronde regengoten en ronde regenafvoeren zorgen voor de afwerking.

De gevels zijn in machinale recuperatiesteen met onderaan een doorlopend kantlaagje, en met hanekam boven de arduinen lintelen van de voorste ramen.

Ook de voordeurkader is in gladde arduin uitgewerkt. Deze deur, maar ook de zijdeur, wentelpoorten (met vierkant raampje en centrale makelaar) en achterste keukenerker zijn in donker geschilderd hout.
Het overige buitenschrijnwerk is in een lichtere crème-kleurige pvc.


De bouwheer verkoos een tweede maal om met ons samen te werken voor deze woning te Hofstade.

Deze villa in rode paepesteen en afgeboord met een arduinen geprofileerde plint, is afgedekt met pannen type “Oude Vieille 451”. De ramen zijn bovenaan afgewerkt met een arduinen latei en een hanekam. Opvallend zijn ook de dubbele inkomdeur zoals een notariswoning en de grote gebogen garagepoort. Achteraan staat een tuinhuis in dezelfde stijl en materialen als de woning.


Net binnen de rand van een nieuwe verkaveling te Zemst-Laar, ontwierpen en bouwden we voor een jong gezin deze pastoriewoning.

Het onderscheidt zich voornamelijk van zijn ietwat gelijkaardige linkerburen dankzij zijn hoge kantelpoort (met vaste gebogen bovenwaaier en centrale makelaar) en sierluiken, die evenals de voordeur (met arduinen kader) en zijdeur volledig op maat werden vervaardigd in donker geschilderde meranti.
De ramen en zij-erker (met opliggende glasverdelingen) zijn weliswaar in pvc, maar ook deze lichtere kleur werd vrij gekozen uit het ruime ral-kleurenpalet.
Voorts werden traditionele gevelmaterialen aangewend, zijnde Tongerse Rijnvorm gevelstenen, blauw gesmoorde OVH dakpannen, alsook halfronde sierhanggoten en ronde afvoerbuizen in zink. 


Alles behalve stereotiep, want deze pastorievilla te Blaasveld heeft zeker zijn eigen kenmerken.

Zo staan alle ramen dieper achter een ‘steense’ dagkanten, werden ook de rollagen erboven ‘in verband’ gemetst, en zijn de arduinen raamdorpels voorzien van uitgefreesde afwateringskussens. In het uiterste punt van de nok bevinden zich aan weerszijden twee bijzonder kleine raampjes, ditmaal zonder rollaag noch dorpel.

De gevelplint in blauwe hardsteen loopt rondom gans de woning en is vooraan onderbroken door een opvallend brede arduinen deurkader met deurbreedte 114 cm tussen de geprofileerde stijlen.

Voorts is deze woning uitgevoerd met recuperatiesteen type Molenlandse Rijnvorm van Terca, dakpannen type OVH blauw gesmoord van Janssen-Dings, en ronde aflopen en halfronde goten in zink en voorzien van een gelakte boezemplank.

Reeds tijdens de afwerkingfase, gingen we van start met de bouw van de moderne woning rechts ernaast.

Te Schelle staat deze met paepesteen gemetste woning waarvan de voorgevel deels met crepi is uitgewerkt.
In combinatie met de arduinen deuromlijsting, plint en lateien met hanekam boven de ramen, geeft deze villa een bijzonder warme en zachte uitstraling.

De dakbedekking bestaat uit kunstleien en pannen 401, waarvan 1/4 rustiek en 3/4 rood. De ramen zijn in pvc retrostijl.
Naast de dubbele garage is er plaats voor een ruime fietsenstalling, stookplaats en berging. Ook is er een bureauruimte aanwezig.

Op het verdiep zijn er 3 slaapkamers waarvan één met dressing, een ruime badkamer en een speelruimte.
 Daarboven is er nog een ruime zolder.




Deze pastoriewoning te Waarloos met een totale gevelbreedte van 14 meter, is gemetst met een recuperatiesteen en heeft rondom een lichtgrijs gecementeerde plint.

Op het hoofddak liggen kunstleien, de garage is bedekt met pannen in gemengde kleuren.

De ramen zijn in hout retrostijl en samen met de garagepoorten en de voordeur zijn ze zoals in al onze woningen maatwerk.




Nummer 4 in een rij, want in dezelfde verkaveling in Hofstade bij Zemst was dit onze vierde en laatste werf binnen een straal van 100 meter.

Budgetvriendelijk met toch een bepaald volume was de opdracht.

Het resultaat is deze oerdegelijke pastoriewoning zonder veel fransjes.

Deze woning telt 4 slaapkamers en 2 badkamers en heeft bovendien een zolder met tal van opsplitsingsmogelijkheden.


Een pastoriewoning heeft meestal hoog opgetrokken gevels.

Als de stedenbouwkundige voorschriften dit evenwel niet toelaten, dan dringen alternatieven zich op. Zo werden hier dakkapellen geplaatst om toch ook de verdieping maximaal te benutten. Desondanks heeft deze woning in Hofstade bij Zemst wel de nodige pastoriekenmerken.

Het hele gelijkvloers kan ook apart worden gebruikt, aangezien (door toedoen van de bouwvoorschriften) de bouwheer verkoos om ook op dit niveau een slaapkamer en badkamer onder te brengen.


Deze langwerpige pastorijvilla bevindt zich in de dorpskom van Hever - Schiplaken, maar toch in een groene omgeving.

De inrichting van de woning is op basis van een combinatie van natuursteen en parket.
Het lager dakgedeelte boven de garage werd eveneens afgewerkt er werd opgericht met unidek platen.

Als voordeuromkadering werd een volledige gebouchardeerde blauwe steen genomen.
Aan de zijkant van de leefruimte werd een erker gepositioneerd.




"Is de afstand niet te ver?" vroeg deze bouwheer bij het eerste gesprek.

Averbode was inderdaad niet bij de deur, doch de bespreking met een kennis klant was in die mate belangrijk om de werken door ons te laten uitvoeren.

De traditionele pastorij kenmerken komen terug. Aan de binnenafwerking werd wel een moderne tint gegeven.



De trend bij pastoriewoningen is om de gevels gedeeltelijk te kalleien en van zwart buitenschrijnwerk te voorzien.
Omwille van de beperkte perceelbreedte van dit project te Edegem, was het puzzelen met de binnenruimten waar ook een garage diende in te passen.
De opeenvolgende daken vloeien mooi ineen, en aan de zijkanten werden geen gevelpannen gebruikt, maar de pannen en nokken werden hier aangestreken.
De arduinen deurkader contrasteert op dit gekalleide geveldeel.
De ventilatie- en cv-pijpjes werden in het minst zichtbare dakvlak geplaatst, en ze zijn bovendien zwart gekleurd passend bij het buitenschrijnwerk.
De poort kantelt naar buiten zodat er in de vrij ondiepe garage voldoende ruimte is om een wagen moeiteloos te kunnen parkeren.





Deze villa ligt op het einde van een doodlopende straat in een nieuwe verkaveling in Baal.
De configuratie werd zodanig opgevat, dat de leefruimte zich aan de zijkant bevindt, aangezien aan deze zijkant de tuin ook dieper is dan aan de achterzijde.
Een garage is hier niet en was ook niet belangrijk, aangezien er parking is op de privé-oprit.
Wel is er aan die kant een ruim bureel op het gelijkvloers en heeft men via een buitendeur opzij meteen toegang tot de bergruimte.
Alle ruimtes van deze woning zijn tot in de functionele zolder optimaal benut door middel van veel ingemaakte kasten.







De term ‘sleutel op de deur’ is bij deze nieuwbouw te Blaasveld wel degelijk van toepassing. Bij de verhuis was hier alles tot in de puntjes reeds afgewerkt.
Voor de inwonende zoon werden aparte ruimtes gemaakt die hem extra privacy gaven.
Voorts is dit een typische pastorijwoning met zijn kenmerken en zonder tierlantijntjes.







 

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu