Renovatie - VLC-LEUKEMANS


Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
Renovatie
Nu de bouwheer besloot om Nederland te verlaten, diende zijn eigendom in België te worden uitgebreid.
Deze woning van einde jaren ’40 gelegen in het bosrijke Bonheiden (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing) diende als basis en als structuur behouden te blijven. De nieuwe aanbouw (links) diende dus ook die tijdsgeest uit te stralen, dus dienden zowel de gevels als de daken in gelijkaardige materialen te worden opgetrokken.
Ook de uitspringende kantstenen rondom de ramen en deuren, alsook de onderste gevelboorden met hetzelfde verticaal metselverband, werden zo trouw mogelijk overgenomen.
Het buitenschrijnwerk (met raamprofielen in 2 verschillende kleuren) werd volledig vernieuwd.
In de nieuwe uitbreiding werd alles ingericht naar de huidige normen. In het bestaande gedeelte had het maken van een vaste trap naar de zolder (om deze ruimte functioneel te maken) de grootste impact. Zodoende werd zowel beneden als boven het volume uitgebreid.










In deze verkaveling net buiten de dorpskern van Hofstade werden reeds 4 nieuwbouwen en 2 renovaties door onze firma voltrokken.
Na enkele besprekingen was de opdracht voor deze 3de renovatie een feit (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing).
Binnen een tijdspanne van 2,5 maanden werd alles kant en klaar opgeleverd.
Om geen tijd te verliezen, werden alle bouwmaterialen goed op voorhand besteld, en werden de ramen vooraf in productie genomen. Immers, tijdens de werken bleef de bouwheer zijn eigendom bewonen.
Teneinde aan het geheel een accent te geven, heeft men paddock als gevelbekleding toegepast, en deze is zodanig verankerd dat er geen vijzen zichtbaar zijn.










Omstreeks het jaar 2000 bouwden wij deze halfopen woning in Londerzeel.
Aangezien de bijgeplaatste veranda te weinig functioneel was (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing), werd ons gevraagd om op dezelfde plaats en oppervlakte een uitbreiding te maken maar dan wel gemetst en met dezelfde gevelstenen.
Het gebogen raam van de nieuwe zijgevel moest een getrouwe herhaling zijn van de kleinere raampjes ernaast die er al waren.
Het achterste buitenschrijnwerk tussen de woning en de oude veranda werd verwijderd en deels gerecupereerd in de achtergevel van de nieuwe aanbouw. Zodoende kon de bestaande living en keuken worden verlengd tot in deze ruimte die (dankzij de veel betere isolatie) voortaan ook het ganse jaar door kan worden gebruikt.











Nee, wij hebben ons hier niet vergist van rubriek, maar het was wel een hele oefening om deze verbouwing er finaal te laten uitzien zoals een moderne nieuwbouw !
Aan de bestaande woning van midden jaren ’70 te Londerzeel (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing) dienden voor de gemeente bepaalde volumes behouden te blijven, waardoor de mogelijkheden op dit perceel vrij beperkt waren.
Door aan de bestaande basis hier volumes toe te voegen en daar volumes te verwijderen onderging dit pand een indrukwekkende metamorfose, ook qua afwerkmaterialen en stijl.
Achteraan geeft één breed schuifraam veel tuinzicht zowel vanuit de leefruimte als de open keuken.
Op het verdiep zijn er 3 slaapkamers (waarvan één met een gescheiden dressing) en een bureel.
Naast de woning werd nog een vrijstaande garage extra en gelijktijdig bijgebouwd.












Het betreft hier een verbouwing van een villa te midden van een rustige groene wijk in Aartselaar (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing).
Op de 2de nieuwjaarsdag werd de bouwovereenkomst getekend, en rond Pasen gingen de werken van start. In de zomerperiode maakten wij de doorgangen tussen de bestaande woning en de nieuwe uitbreiding, die dan in de herfstvakantie in gebruik werd genomen.
In deze aanbouw heeft men op het gelijkvloers een eet- en speelruimte ondergebracht van waaruit men nu via twee gevelbrede raampartijen een mooi zicht heeft op de tuin.
Boven heeft men tot hierin de kinderkamers aanzienlijk kunnen verruimen, met een duplex voor de jonge dochter, en een groot gebogen raam voor de jonge zoon, alsook heeft men voor hun samen een aparte doucheruimte gecreëerd.
Als accent werden de bovenste nieuwe gevels bekleed met ceder.













Deze bouwheer leerden wij kennen toen hij schilderwerken uitvoerde bij één van onze vroegere klanten. Zo vroeg hij bij ons prijsofferte voor het bijbouwen van een heel verdiep bovenop zijn bestaande rijwoning te Berchem (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing).
Door toedoen van een torenkraan en een stelling (want we dienden immers het vierde verdiep te kunnen bereiken) volgden alles zich snel op.
Nu deze werkzaamheden achter de rug zijn, kan de eigenaar vanuit zijn nieuw verdiep en groot dakterras genieten van het mooie uitzicht.














Het hoofddoel van deze verbouwing, was om de oude stijlkenmerken van de voorgevel terug te brengen in deze nieuwe achterbouw, die dan dienst zal doen als keuken met eetplaats.
Hiertoe werden recuperatiestenen gebruikt, maar het zijn voornamelijk de moulure-afwerkingen aan de kroonlijst die zorgen voor deze karaktervolle klassieke ‘look’.
Dit werd dan nog eens benadrukt aan het overdekt terras waar diezelfde mouluren werden doorgetrokken, terwijl de onderzijde werd afgewerkt met geschaafde balken en plankjes.
Als bevloering binnen en buiten werd gekozen voor keramische tegels die het uitzicht hebben van natuurvloeren.
Tijd dus om in dit nieuwe eetgedeelte te genieten met frietjes van het Weerdse frituur aan de overzijde van de straat.


Deze herenwoning vlakbij het stadscentrum van Mechelen werd eerst volledig gestript, maar wel met behoud van de karakteristieke stijlkenmerken.
Alle plafonds werden uitgebroken en het hout werd vervangen door beton.
Achteraan werd er een grote veranda gemaakt.
De mouluren, zuilen en andere sierelementen hebben wij intact gehouden en daar waar nodig (wegens ouderdom) hersteld.
Om deze ruime woning ook op oudere leeftijd te kunnen blijven bewonen, werd er reeds plaats voorzien voor een toekomstige liftschacht.
In opdracht van deze eigenaar bouwden wij nadien nog een vrijstaande pastoriewoning in Lubbeek.



Met een beperkt budget zijn wij er in geslaagd om dit pand in Weerde uit te breiden, want hun vier kinderen hadden speelruimte nodig.
Het esthetisch aspect was ondergeschikt, want de bewoners hechtten meer belang om zoveel mogelijke binnenruimte te creëren.
Om dit project te verwezenlijken, hebben zij enkele afwerkingen zelf uitgevoerd (elektriciteit, verwarming, ...).




In een woonwijk te Oppuurs zien alle woningen er hetzelfde uit : rode gevelstenen en grijze gebogen daken (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing).
Teneinde dit beeld te verbreken, bouwden wij voor deze klant een nieuwe gelijkvloerse achterbouw met zwarte gevelstenen en een plat dak.
Een strak volume met een brede raampartij contrasteert mooi met de vroegere hoofdbouw.





In de Mechelse rand werd achter een bestaande rijwoning (en teneinde hierin de leefruimte uit te breiden) en op bijna de volledige achtergevelhoogte een nieuwe gordijngevel opgetrokken. Uitgezonderd de zijkanten is alles met raamprofielen en glaspartijen afgewerkt.
In het nieuw plat dak werd een lichtstraat voorzien om nog meer lichtinval te bekomen tot op het gelijkvloers dankzij de brede vide vlak achter de gordijngevel.
Deze vrij zuid georiënteerde raampartijen zorgen voor een ruim panoramisch zicht, maar dankzij de elektrische screens wordt de zon tijdens de zomermaanden toch wat tegengehouden.
De dakoversteek is bekleed met Trespa-platen waarin meerdere spots zijn ingewerkt, ter aansluiting van het terras hebben we een aangelegd terras in natuursteen.



Voor de vorige eigenaars verbouwden wij reeds het in Mechelen rustig gelegen woonhuis van deze hoeve.
De huidige bewoners vertrouwden ons later de volledige renovatie van de aanhorige oude schuur toe.

Hierbij werd het dak verwijderd, kwam er een nieuwe beplanking waarna de originele pannen werden herplaatst. De bakstenen gevels werden heropgevoegd.

Binnen werd een even rustieke als imposante schouw met zwarte steentjes gemetst. Het geheel bewust in contrast met de gladde oppervlakten van de nieuwe inox buis en gepolierde betonvloer.







Deze vrijstaande woning gelegen in een rustige verkaveling te Hofstade, onderging omwille van gezinsuitbreiding een grondige metamorfose, die aan de buitenkant bewust zichtbaar is gemaakt door toepassing van een iets donkerder gevelsteen.

Zo is de diepe open carport links van de woning (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing) nu omgetoverd tot een gesloten minder diepe garage met slaapkamer.

Hierachter staat een nieuwe aanbouw, omvattende een dressing, een douche en een eetruimte, alsook een nieuwe veranda die deze ruimtes verbindt met de bestaande leefruimte.
Dit alles zonder afbreuk te doen aan de stijl van de woning.


De kinesistpraktijk van mevrouw, de beroepsactiviteit van haar deels thuiswerkende echtgenoot, en gezinsuitbreiding in het vooruitzicht, zorgden ervoor, dat deze Mechelse rijwoning (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing)
  dringend aan een uitbreiding toe was.

Hiertoe werd de zolder voorzien van een vaste trap, opgedeeld in enkele kamers en verruimd door een nieuwe dakkapel zowel aan de voor- als aan de achtergevel met maximaal behoud van de bestaand dakstructuur en -bekleding.

In deze dakkapellen zijn ritme, glasverdeling, materiaal en kleur van de bestaande ramen consequent doorgetrokken.







Op aanbevelen van de overbuur, waarvoor we een klein aanpassingswerk hadden uitgevoerd, mochten we de verbouwing van deze woning te Weerde uitvoeren.

Hierbij werd de bestaande veranda volledig afgebroken en vervangen door een nieuwe achterbouw ter uitbreiding van de keuken en leefruimte, alsook ter gedeeltelijke (met cederplanchetten beklede) overdekking van het vernieuwd terras.

Het verschil tussen bestaand en nieuw werd benadrukt door de mangaan-zwarte en toon-op-toon-gevoegde gevelstenen, die strak worden omlijnd door de grijze raam- en dakrandprofielen en de zinken regenafvoeren.

Ook zorgen de nieuwe lichtstraten en plafondhoge ramen voor voldoende daglicht in de dieper geworden binnenruimtes. 






In deze rijwoning wonen 2 families in het midden van de stad Mechelen.
Na veel conceptuele verschuivingen werden een bijzonder sfeervolle verbouwing gerealiseerd.
De nieuwe achterbouw werd als een blokkendoos opgevat, met veel lichtinval op ieder verdiep. Met een centrale lichtstraat boven de nieuwe mezzanine werd extra licht binnengebracht tot in de leefruimte en de open keuken.
Het pand werd volledig gestript, en met spotjes en wandverlichting is alles volledig tot in de puntjes afgewerkt. Zelfs de oude kelder werd mee aangepakt.
Alle leidingen en verluchtingen zijn in een technische koker weggewerkt, waarnaast een lift loopt tot op het tweede verdiep.
Een pareltje binnen de stadskern.







Een geklasseerde hoeve zo intact mogelijk houden, maar toch laten voldoen aan de huidige normen was hier in Zemst de opdracht (zie de zwartwit foto kort vóór de verbouwing) .
De achtergevel en zijgevels werden (links en rechts met dezelfde booglijnen) nieuw gemetst. Binnen werd behalve de voorgevel alles volledig gestript.
Voor de dakconstructie werd een sarking-systeem toegepast : nieuwe isolatieplaten op het bestaande timmerwerk, de vroegere bakgoten werden nagemaakt en dit met onderhoudsvriendelijke bekledingen in een RAL-kleur.
Alle buitenmuren werden nieuw geïsoleerd.
De bestaande keldervloer werd verdiept zodat men hier een hogere ruimte bekomt.
De voorgevel werd volledig nieuw gevoegd.
Alle houten vloeren werden door beton vervangen.
Men kan hier dus spreken van een totaalrenovatie.








Hier was de uitdaging om een nieuwe achterbouw te realiseren zonder dat men het materiaalverschil merkt met de bestaande woning die wel 30 jaar in Humbeek staat.
Na zoekwerk werden zowel dezelfde gevelsteen als dezelfde leien van toen teruggevonden.
Ook het bestaande buitenschrijnwerk werd zo precies mogelijk nagemaakt.
De bouwheer kan nu genieten van deze verlengde extra leefruimte met nieuwe open haard.








 

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu